måndag 30 juni 2014

Ett självständigt land

Idag, den 30 juni, har Kongo firat 54 år som självständigt land. Redan igår, i ett tal till nationen, betonade landets president, Joseph Kabila, värdet av arméns framgångar under året, exempelvis har rebellgruppen M23 besegrats tack vare den starka militären. (Det krävdes också att FN styrkor gav stöd i den striden!)

Idag var stora delar av Kinshasa avstängt från ”vanlig” trafik och en stor militärdemonstration genomfördes. Det var tusentals soldater och militärer från de olika förbanden, samt poliser som tågade genom staden på ”Boulevard Triomphale”, fram till ”Palais du Peuple”, där tal och ceremonier fortsatte.

Det är intressant att se hur presidenten betonar militärens styrka och lyfter dess existens som så oerhört viktig för nationens framtid!

Dagen innan festligheterna, tog sig de soldater som skulle delta i paraden, fram genom till Kinshasa till den plats där de skulle inställa sig. På den vägen passerade de ett antal bilar, privata, som alla hade sönderslagna rutor efter att soldaterna gått vidare!

Styrka och moral, av betydelse för ett lands enighet och framtidsutsikter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.