måndag 3 februari 2014

Fortsatt stöd från FN

Torsdag 30 januari beslutade FN:s Säkerhetsråd att ge förnyat uppdrag till den grupp av oberoende experter, som följer utvecklingen i Kongo. Denna grupp presenterade sin årliga rapport tidigare i veckan. Återigen anges i deras rapport att Rwanda och Uganda fortsatt samarbetar med f.d. rebelledare för M23. De ger en tillförlitlig rapport om att M23 ledarna rör sig fritt i Uganda, att M23 fortsätter att rekrytera rebeller från Rwanda och att M23 åter är aktiva i Ituri (norr om Nord Kivu i östra Kongo). Samtidigt fördömer Säkerhetsrådet allt stöd till beväpnade grupper, aktiva i östra Kongo, oberoende av vem som ger detta stöd!

Human Rights Watch skriver i ett brev till Kongos president Kabila, den 29 januari om behovet av att Kongos regering försäkrar sig om att både Rwanda och Uganda ställer de M23 ledare som finns i båda dessa länder, inför rätta. HRW beklagar att flera M23 ledare ”promenerar fritt i både Uganda och Rwanda, trots att båda länderna signerat Addis Abeba överenskommelsen!

Det speciella sändebudet för FN:s generalsekreterare, Martin Kobler, försäkrade i ett tal den 29 januari att Monuscos militära prioritering för 2014, är att bekämpa rebellerna både från Rwanda, FDLR, och från Uganda, ADF.

I dag anlände FN soldater till Kamango i Nord Kivu för att assistera och ge stöd till regeringssoldaterna, som i det området bekämpar Uganda rebellerna ADF. De togs emot av befolkningen, som jublade, då de klev ut ur FN planet.

Löften om fortsatt stöd, rapporter, uppmaningar och nyanlända FN soldater i kamp mot rebeller. Skulle detta vara tillräckligt för att ge människorna hopp?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.