tisdag 28 januari 2014

Var finns hoppet?

Ingen vet något om förövarna från den 30 december, eller snarare vet man inte vem som låg bakom den händelsen. I Kinshasa frågar man sig om detta skall hända igen. Man minns timmarna med skottlossning och den rädsla det medförde.

Nyheter innehåller information om sjukdomar som drabbar folket i hela landet, om politikernas program och förberedelser för nästa val, år 2016. I Kinshasa har priset för manioc och majs fördubblats på några veckor. Förklaringen är troligen de kraftiga regn som gör transporten av jordbruksprodukter till huvudstaden ännu svårare.

Det finns återkommande rapporter om rebellaktiviteter, både rwandiska och ugandiska i östra Kongo. En grupp rwandiska rebeller, FDLR, har sedan flera år ockuperat byn Mumole, mellan Walikale och Lubero i Nord Kivu. Nu skördar dessa rebeller den civila befolkningens odlingar, plundrar deras hus och våldtar deras kvinnor. Befolkningen i intilliggande byar har flytt, i hopp om att därmed undgå rebellerna. Monusco, FN gruppen i Kongo, har lovat följa upp detta för att se hur de kan skydda civilbefolkningen. I en presskonferens i Goma, den 27 januari, försäkrade en talesman för Monusco, att FN ger fortsatt stöd till regeringstruppernas strider mot ugandiska rebeller i området, ADF.

En milisgrupp, maï-maï Kifuafua i Nord Kivu, har via sin chef meddelat att de är villiga att överlämna sig till regeringstrupperna. Som orsak till sin existens anger de närvaron av rwandiska rebeller i Masisi området i Nord Kivu.

USA har ett nytt sändebud i Stora Sjöområdet, Russ Feingold, som höll en presskonferens i Kinshasa den 28 januari. Han försäkrar att USA är helt emot alla försök att återskapa M23. Vidare uppmanade han alla länder som signerat avtal och dokument, i Addis Abeba (februari 2013) och i Nairobi (december 2013), att respektera de dokument de signerat.

Oxfam publicerade den 27 januari en rapport med rubriken; ”Den svåra balansen”, som berör situationen i Kongo. I rapporten anges att det finns hopp för fred i östra Kongo, men samtidigt varnas för att de militära insatserna kan få motsatt effekt; fortsatt strider i området. Civila som intervjuats av Oxfam personal, menar att de befinner sig mitt emellan två krafter och att de alltid utgör offer och blir lidande i alla dessa händelser.

Fredsavtal, dokument som signerats, enkäter och FN truppers närvaro, många utryck för tro på att utvecklingen går i rätt riktning; mot fred i östra Kongo. Men så kan vi läsa om civila, som fortfarande utnyttjas, plundras och skändas, trots alla dessa löften och åtgärder! För kongoleser som bor i andra områden av landet, försvåras livet av sjukdomar, höjda matpriser och social misär.

Var finns hoppet för detta folk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.