tisdag 31 december 2013

Vad händer i Kongo? Kuppförsök??

Måndag den 30 december 2013 angreps 3 platser i Kinshasa; radiohuset, Camp Tshatshi (en militär bas) och Ndjili (den internationella flygplatsen) av en grupp som beskrivs som rebeller. Ungefär samtidigt angrep medlemmar av samma grupp platser i Lubumbashi och Kolwezi i Katanga provinsen och Kindu i Maniema provinsen. Ndjili avstängdes för flygtrafik och Brussels Airlines ställde in sina flygningar i går till Kinshasa. Även flygplatsen i Kindu intogs av gruppen.

Gruppen intog radiohuset och fick sitt budskap framfört i etern, innan sändningen stoppades. ”Mukungubila är landets kung, Géo Mukungubila är vår befriare”, var det budskap som gavs.

Det rapporteras att ett antal människor dödats, tagits tillfånga och skadats. Siffrorna varierar, det anges upp till drygt 50 förövare dödade i Kinshasa, 3 säkerhetstjänstemän dödade, ett 40 tal tillfångatagna och ett 10 tal civila skadade. Antalet skadade och döda i de andra provinserna är inte rapporterat.

Efter några timmar rapporterade regeringens talesman att militär avväpnat ”rebellerna” och att lugnet inställt sig, att läget är under kontroll.

Oron var och är stor i Kinshasa, panik utbröt under måndagen. Affärer och kontor stängdes i går, civila försökte lämna centrala delar av Kinshasa så snabbt som möjligt. Nu på morgonen är det lugnt och människor rör sig i centrala delar av stan.

Gruppen beskrivs som unga, i civila kläder och beväpnade med enkla vapen. De sägs företräda Paul Joseph Mukungubila, ledare för ”Eglise du Seigneur Jésus Christ”, som finns främst i Kinshasa, Lubumbashi, Kolwezi och Kalemi. Mukungubila var en av kandidaterna i 2006 års presidentval. I ett ”Öppet brev” skrivet den 5 december i år skriver han om utländskt ledarskap i Kongo. Det har tolkats att han protesterade mot utnämningen av Charles Bisengimana till chef över landets polisstyrka, men han har själv protesterat mot denna tolkning och förklarat sitt budskap med orden: ”Man kan inte ha en utlänning som statschef”.

Det finns en bedömning, som anger att detta var en protest mot den planerade delningen av Kongo, som misstänks ske av presidenterna för Kongo, Uganda och Rwanda. I folkets tolkning har Kabila sitt ursprung i Rwanda, liksom den nye polischefen, Bisengimana.

Regeringens talesman informerar media om att en grupp rebeller, terrorister, försökt göra ett kuppförsök i Kongo. Oppositionen kräver nu en seriös undersökning av det inträffade och frågar sig vem som är terrorist? Kongos ledare eller förövarna? Oppositionen efterlyser bevis för förövarnas handlingar. Vidare säger han att ”man kan inte leka med ord, för att informera Kongos befolkning”.

Under gårdagen befann sig landets president i Katanga, liksom Mukungubila, som har sitt ursprung i den provinsen.

FN styrkorna i Kongo har intagit högsta beredskap, enligt en FN tjänsteman, Martin Liersky, i New York.

Förvirringen är stor och det är mycket osäkra uppgifter som nu delas med omvärlden. Naturligtvis var det ett plus för landets militär att kunna rapportera att de kunnat återta ledningen över de platser som angreps och att de kunnat tillfångata ”rebellerna”.

Vi får med intresse följa rapporterna från Kongo de närmaste dagarna. Förhoppningsvis skall de ge oss en tydlig bild av denna händelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.