tisdag 3 december 2013

Fortsatta ansträngningar att skapa bestående fred

President Kabila fortsätter sin resa i östra Kongo och besöker nu de platser han inte kunnat besöka under lång tid. I måndags mötte han Ugandas president, Museveni, i Entebbe, för ett samtal bakom lyckta dörrar. Det som rapporterats är att de båda nu är överens om att samtalen mellan Kongos regeringsrepresentanter och M23 skall återupptas. Kabila har utlovat en möjlighet att ett dokument, en deklaration, skall kunna signeras innan den 15 december, men inte en överenskommelse.

FN använder sig nu av två drönare för att övervaka gränsområdet Kongo – Rwanda – Uganda. Den första flygturen gjordes idag, från basen i Goma. Enligt en talesman för FN, ger drönare möjlighet att få en bättre bild av vad som sker i gränsområdet, än vad som hittills varit möjligt. Ytterligare tre drönare skall användas i området, de kommer att levereras i december och mars 2014. Den stora frågan är vilken roll Uganda och Rwanda har då det gäller M23. De anklagas båda för att ge stöd, men båda förnekar detta.

Vi får hoppas att den verklighet som är kvar efter de första veckornas glädjeyra, ger fortsatt hopp om fred!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.