torsdag 28 mars 2013

Inför Påsk i Kongo

Sedan en vecka befinner sig Bosco Ntaganda i förvar hos ICC i Haag. De första förhören ägde rum i tisdags, 26 mars. Han förklarade sig oskyldig till alla anklagelser, men avbröts av domaren då han började med sitt försvarstal. Arbetsordningen tillåter inte att han redan nu håller detta tal.

FN:s Säkerhetsråd diskuterar just nu möjligheten att förstärka sin närvaro i Kongo. Den grupp som nu finns där, Monusco, har som uppgift att försvara civila, men inte uppdraget att delta i strider. Nu överväger FN att sända en speciell insatsstyrka, på ca 2500 soldater, som skall bekämpa de beväpnade grupperna i östra Kongo.

I Equateur provinsen, norr om Mai Ndombe distriktet, är 40 av provinsens 69 hälsozoner smittade med mässling. Under perioden januari – mars i år, har mer än 10500 barn under 5 års ålder diagnostiserats med mässling och av dem har 198 dött. Detta visar hur värdefullt det är med ett välorganiserat vaccinationsarbete, liknande det som finns i Mai Ndombe distriktet!

Kyrkorna i Kongo förbereder sig för att fira påsk.
Krig, våld och sjukdomar är en verklighet och finns i allas tillvaro.
Det vi gör, kan lätta bördan för barn och vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.