tisdag 19 mars 2013

Ett steg i vilken riktning ?

Igår, måndag den 18 mars 2013, skall ledaren för rebellgruppen M23, generalen Bosco Ntaganda, ha anmält sig på USA:s ambassad i Kigali. Innan denna nyhet nådde världen, hade rykten florerat om att M23 gruppen gått över gränsen till Rwanda. Det anges att strider uppstått inom M23 gruppen och att detta skulle vara orsaken.

Den aktuella planen är nu att han skall föras över till Haag och den internationella brottsmåldomstolen, ICC, som efterlyst honom sedan flera år för krigsbrott och brott mot mänskligheten, brott begångna i Ituri mellan åren 2002 - 2003. Han anses vara den person som haft störst inflytande på och mest bidragit till instabiliteten i östra Kongo. En talesman för ICC anger att de har kontakt med ”relevanta auktoriteter” för att ordna med transporten från Kigali till Haag av den efterlyste Bosca Ntaganda. En svårighet är dock att vare sig USA eller Rwanda har signerat det s.k. ”Rom avtalet”, som togs fram 2002 då den internationella brottsmåldomstolen infördes.

Det finns många frågor kring denna nyhet; kommer han verkligen att föras över till Haag, kommer han att finnas kvar i Rwanda utan andra åtgärder, kommer en annan militär att ta över ledarskapet för M23? Människor i östra Kongo uttrycker tvivel och vågar inte tro att detta är ett fredsalternativ.

Skall detta nu ge större möjlighet till fred i Kongo?
Eller är det ytterligare ett drag som inte innehåller någon substans för verklig fred?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.