torsdag 3 november 2011

Fortsatt oro i Kongo

Den 28 november skall val av president och parlamentsledamöter äga rum i Kongo. Det är det andra demokratiska valet sedan 2006. På många platser i landet är det sammanstötningar mellan sittande regeringsparti och oppositionspartierna så gott som dagligen. Civila samhällets organisationer och internationella bedömare lyfter den osäkerhet som finns; kommer valet att vara transparent, kommer den praktiska delen av arbetet med organisation av valförrättningar att lyckas? FN förlängde i somras mandatet för FN insatsen i Kongo, till 30 juni 2012. FN förväntas nu bidra med logistik; exempelvis transportera de 4000 ton valsedlar som skall ut i hela landet. En stor svårighet är att få ut valsedlar och valurnor till alla vallokaler och sedan samla in dem. Till presidentposten finns det 11 kandidater och till de 500 parlamentsplatserna finns det 19 000 kandidater.

Sjukdomar fortsätter att störa människornas vardag. Sedan januari i år har 85 nya polio fall registrerats, vilket gör att Kongo leder världens ”polioliga”. Landet var fritt från polio under några år, men från 2006 har polio återigen diagnostiserats. Det är främst i Kinshasa, Nedre Kongo, Bandundu och provinser längre österut, där sjukdomen uppträder. I höst har regeringen i samarbete med UNICEF genomfört en kampanj, då ca 14 miljoner barn har vaccinerats av tusentals vaccinationsteam. Teamen har tagit sig fram till fots, cykel, motorcykel, bil och båt. Även koleraepidemier härjat, även dessa främst i Kinshasa, Bandundu och de provinser där polio härjar. Trots att olika kyrkor och missioner under lång tid vaccinerat mot bl.a. polio, har detta inte hindrat epidemier, även i de områden där kyrkorna bedriver verksamhet. Detta visar att det inte går att organisera hälsovård i avgränsade områden, det är hela landet som måste få del av insatserna.

Att få finansiering av vaccin, transport och personalens insatser är inte lätt. Det är inte heller lätt att få finansiering av det val som snart äger rum. Kanske att det främst handlar kunskap, kompetens, vilja att bygga upp landet och respekt för medmänniskan? De kongoleser som besitter dessa egenskaper behöver allt tänkbart stöd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.