torsdag 8 september 2011

Presidentkandidater saknas inte

Igår, 7 september, lämnade ytterligare två personer in sin kandidatur till presidentposten. Det var Vital Kamerhe från UNC (=Union pour la nation congolaise) och Nzanga Mobutu från Udemo (= Union des démocrates mobutistes). Det var då 14 år sedan Nzanga Mobutus far dog, något som han ville markera.

Det är oklart hur många som anmält sin kandidatur, men redan i början av augusti kom den första personen med sina dokument.

Nzanga Mobutu allierade sig i förra valet, 2006, med den grupp som gav Kabila majoritet, ett samarbete som han avbröt i mars 2011. Det rapporteras att samtal pågår mellan flera i oppositionen, bl. a. Jean-Pierre Bemba och Kongo wa Dondo. Det är osäkert hur många ”nya” politiker som är med i samtalen.

Det kontor i Kinshasa, som tar emot anmälningar har varit utsatt för demonstrationer och viss åverkan. De senaste dagarna har kvarteret varit avstängt för trafik och folksamlingar är förbjudna, i ett försök att undvika våld, ett förbud som gäller t.o.m söndag 11 september.

Människorna i Kinshasa upplever oro och anger att hur valutgången än blir, kommer vi att få uppleva oroligheter efter valet. Och naturligtvis även innan valet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.