söndag 5 februari 2023

Att behålla hoppet i misär och lidande

Så har påven lämnat Kinshasa efter några dagars besök. Han anlände tisdag eftermiddag och åkte vidare fredag förmiddag. Hela staden påverkades av besöket. Centrala delarna var helt avstängda och de som har sina arbetskontor i de kvarteren fick arbeta hemifrån. Den nationella flygplatsen, Ndolo, var avstängd redan någon vecka innan besöket, där man byggde upp en arena. En mässa med uppskattningsvis 1 miljon deltagare firades där på onsdag morgon.

Påven samtalade med landets ledare, med de unga och även med en grupp kvinnor från östra Kongo. Vid ankomsten till Ndijli kantades vägen in till Kinshasa av folk, som hurrade och vinkade med flaggor. Påvens budskap till de unga berörde det viktiga med bön, samhället och gemenskap, ärlighet, förlåtelse och tjänande. Han uppmanade de unga att alltid kämpa mot korruption i alla dess former, att alltid leva för sanningen och att behålla hoppet även mitt i misär och lidande. ”Låt er aldrig påverkas av ´smutsiga strömmar´, som en torr gren i ett smutsigt vatten. Låt er inte påverkas av smicker men stå upp för sanningen”.

De unga som lyssnade, främst från katolska skolor, tog emot dessa uppmaningar och det rapporteras att de tackade honom. Nu återstår för dem att tillämpa detta i den hårda vardag som återstår efter påvens avsked.

Situationen i landet är i stort oförändrad. Oroligheterna fortsätter i landets östra delar, osämjan med grannlandet Rwanda består, planering inför valet fortsätter, registrering av valdeltagare pågår och material för valet distribueras till provinser och valdistrikt. Priser på basvaror, mat, bränsle och skolavgifter ökar.

I denna situation lever människorna vidare.

”Att behålla hoppet” i denna misär, ter sig som en stor utmaning! Vem klarar det?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.