lördag 17 december 2022

Kaotiskt land och ett folk i fara

Natten till Lucia, drog ett hällregn över huvudstaden och pågick under många timmar. Följden blev att drygt 200 personer har omkommit, många bostäder raserats och är nu helt förstörda, att stora vägen mellan Kinshasa och Matadi är avskuren och att all trafik mellan de två städerna nu är blockerad. Arbetet med att försöka reparera vägen pågår och idag har området inspekterats av landets president. Hela hösten har varit ovanligt regnrik och det i sin tur har påverkat grönsaksodlingar i huvudstadens närhet, många av odlingarna ligger under vatten. Det har resulterat i brist på grönsaker för befolkningen. Den ena olyckan ger den andra.

I landets östra del är det fortsatt en osäker situation. Det sägs nu officiellt att både Uganda och Rwanda ger stöd till M23gruppen, som har intagit byar i Nord Kivu och sägs vara på väg till Goma. Igår eftermiddag och idag har tunga strider pågått mellan M23 gruppen och regeringssoldater i området. Både Uganda och Rwanda anses vilja få del av de mineraler som finns i östra Kongo och har även behov av att utöka sina små länders områden. Man kan undra hur länge detta skall pågå, hur långt M23 skall avancera, vilket lidande befolkningen skall behöva utstå och när detta skall upphöra!

Oroligheterna består i Mai Ndombe och i Bagata området. Rykten cirkulerar om vem och vilket land som ligger bakom allt pågående våld.

En av kandidaterna vid presidentvalet för fyra år sen, har nu meddelat att han ställer upp även i valet 2023. Det är Moïse Katumbi, ordförande för partiet ”Ensemble pour la République = Tillsammans för republiken”, som igår informerade om sin kandidatur. Som skäl anger han: ”Jag kandiderar, eftersom situationen i landet är kaotisk och jag måste rädda ett folk som befinner sig i fara”.

Man kan undra vilken fara som är den största för landets befolkning?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.