torsdag 3 november 2022

Ständigt pågående oro och ryktesspridning

Situationen för DRK är just nu mycket osäker. Landets president utvisade Rwandas ambassadör för en vecka sen. Som skäl angavs att Rwanda stöder de rebellgrupper som härjar i DRK:s östra delar. Dessa rebellaktiviteter, som pågår sedan många år, hotar civilbefolkningen och landets säkerhet. Till dessa oroligheter i östra DRK har det nu tillkommit oroligheter i både huvudstaden och områden norr och öster därom. Det anges, i förtäckta ordalag, att Rwanda skulle ligga bakom oroligheterna, något som inte är bevisat på något sätt. I Kwamouth området, i Kwilu provinsen (del av den f.d. Bandundu provinsen), har våld utövats av två olika stammar som kommit i konflikt med varandra. Detta har orsakat många dödsfall och många internflyktingar. Landets ledare har inte kunnat skapa ordning i området.

Befolkningen i området kring staden Bandundu hör ständigt rykten om infiltratörer från Rwanda, som rör sig i området och att de ligger bakom händelserna i Kwamouth området. Polisen kontrollerar området och befolkningen regelbundet. En kollega som bor i området anger att alla är rädda men att polisen ännu inte tagit någon till fånga.

Befolkningen i Syd Kivu har de senaste dagarna protesterat öppet och utmanar ledare för det egna landet att göra mer och ledare för grannländerna att sluta ”blanda sig i” Kongos inre angelägenheter. Civila grupper i östra Kongo uppmanar också landets ledare att utvisa Ugandas ambassadör. De anger att Uganda är lika mycket involverad i aggressionerna som Rwanda är.

Alla dessa rykten skapar naturligtvis oro, både bland ledare och befolkning. Presidentval och val av andra statliga funktionärer skall ske nästa år, men sedan en tid tillbaka finns antydningar om att valet måste flyttas fram ett år! Detta orsakar också en ökad oro. I FN:s säkerhetsråd togs DRK upp för en vecka sen och det underströks det allvarliga i landets situation.

All verksamhet påverkas naturligtvis av allt detta. Vi kan ana att ansvariga, om det är för hela landet eller för en skola, sjukstuga eller familjen, har ett splittrat fokus. Vad kan vi göra? Att ha en kontakt och fråga hur läget är betyder mer än vi kan ana.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.