lördag 2 maj 2020

Våra olika resurser att bekämpa virusutbrott

Coronaviruset avslöjade sin närvaro i Kongo den 10 mars, då de första fallen av Covid-19 upptäcktes. Den 30 april var antalet fall 572 och dagen därpå, 1 maj, var antalet fall 604. De sju provinser som rapporterat dessa fall är Kinshasa, Ituri, Nord- och Syd Kivu, Kwilu, Haut Katanga och Kongo Central. Flest fall i Kinshasa, som rapporterat 583, Matadi i Kongo Central har nu rapporterat 6 fall, Haut Katanga 2 fall, de två Kivu provinserna, Ituri och Kwilu har tillsammans rapporterat 13 fall tillsammans.

Det finns ett enda laboratorium i Kongo, som gör tester för att bekräfta den kliniska misstanken, INRB i Kinshasa. Det är ett laboratorium som invigdes 1984 och byggde på samarbete mellan Frankrike och Kongo. På 90-talet var ett antal amerikanska och franska forskare knutna till detta laboratorium, men på senare år har utländska forskare minskat i antal. Det är ett välutrustat laboratorium som tycks fungera väl. Det pågår planering av att öppna flera laboratorier i landet, ytterligare ett i Kinshasa, i Kisangani, Lubumbashi och Goma. Prover tas på plats, där personen befinner sig, transporteras till Kinshasa, undersöks och INRB meddelar resultatet till ansvariga för covid-19 bekämpningen på den plats där personen befinner sig. Det säger sig självt att detta tar tid! Och det kan ju också förklara den ökning som skett mellan 30 april och 1 maj, det är prover som skickats för flera dagar sedan och resultat av test kommit nu först. I de två provinserna Kongo Central och Mai Ndombe, finns inget sjukhus där syrgas kan ges eller behandling i respirator erbjudas.

Tydliga restriktioner gällande folksamlingar, resor inom landet, skolor och universitets öppethållande finns sedan den 19 mars, men har förlängts och gäller fortfarande och tills vidare. Alla skall nu ha munskydd, i hela landet, då man befinner sig utanför bostaden!

Presidentens och hälsoministeriets plan för bekämpning av virusets spridning, utöver de sociala begränsningarna, innebär att det skall finnas ett antal kontroll enheter över hela landet, en sorts svar på virusets angrepp. Där skall det finnas informationsmaterial och affischer som undervisar befolkningen om viruset och symptom, möjlighet att tvätta händerna, att kontrollera kroppstemperaturen på avstånd samt munskydd för den personal som arbetar där. Det låter som enkelt material, men det blir ändå ganska kostsamt, då det också skall transporteras långa vägar!

Det låter som att åtminstone befolkningen i Kinshasa nu förstår vad detta virus kan åstadkomma. En god vän berättade i ett telefonsamtal att den första informationen om viruset kom från kongoleser bosatta i Europa. De hade då lugnat sina vänner i Kongo och sagt att detta nya virus, inte kunde skada ”oss kongoleser”, bara européerna! Men, så kom det efter ett tag bud om att släktingar och vänner i Europa dött i följder av viruset! ”Nu vet vi hur allvarligt det är”! Rykten och olika föreställningar om vad den nya sjukdomen beror på sprids över hela världen! När antalet fall av Covid-19 i Kongo rapporteras dagligen och sprids med radio/TV, nås i stort sett alla av informationen. Och som en följd, stiger oron och rädslan för vad som skall komma!

Vad kan vi göra, från Sverige, för att ge stöd till en verksamhet i Kongo som kan hindra virusets framfart och sjukdomens utbredande? Ja, det är en svår fråga! Men bara detta, att fråga hur det går, att vilja veta och att bry sig – ger en form av tröst. Det hindrar inte viruset, men det kan hjälpa de oroliga i Kongo, som inte ser hur de skall kunna hantera denna nya utmaning! Mycket mera måste och kan vi bidra med!

Ebolasjukdomen? Sedan 8 april har sju nya fall rapporterats och bekräftats, alla i Beni. Utredning pågår och kontaktpersoner testas.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.