lördag 28 mars 2020

Stor Corona oro i Kongo

De senaste dagarna har markant ökat oron hos Kongos befolkning! Rädslan för smitta är stor. För de som bor i Kinshasa är oron befogad! Ytterst dåliga hygieniska förhållanden! Vatten saknas för många. Hälsovårdsenheterna är få och av tveksam kvalité! Ansvariga funderar hur smittan skall stoppas!

Torsdag kväll, 26 mars, annonserades så en drastisk åtgärd: Från lördag 28 mars och under fyra dagar skulle ”Totalt utegångsförbud” i huvudstaden införas. Efter de fyra dagarna skulle alla under två dagar få röra sig fritt, för att handla mat och annat viktigt! Ett rullande schema av det slaget skulle gälla på obestämd tid.

Denna information förde med sig totalt kaos fredag den 27 mars!
Alla ville handla mat och förse familjen med allt som kan behövas under en fyra dagars period! Trängsel i affärer och på marknader! Alla knuffades och trängde sig fram. Ingen tänkte på rådet att hålla avstånd för att undvika smitta! Priser på alla varor gick upp och 50 % ökning av priserna var mera regel än undantag! Till detta hörde också att statliga funktionärer skulle få ut sina löner under dagen, men de fick endast en del av hela lönen! ”Det är bättre att dö av corona än av hunger”, var mångas kommentar i huvudstaden! ”Varför skall de utsätta oss för detta” frågade andra!

Fredag kväll informerade så stadens guvernör att det totala utegångsförbudet inte skulle införas nu och att det blivit framskjutet på obestämd tid! Kvar finns de restriktioner som tidigare meddelats, inklusive förbud för samlingar större än 20 personer, alla gudstjänster är inställda.

Den 27 mars rapporterades att det finns 54 fall av Covid-19 i landet, varav ett fall i Nyankunde i Itruri provinsen. Hittills har fyra personer dött av coronaviruset.

Kinshasa är isolerat från övriga landet, Landets gränser är stängda. Informationsmaterial och affischer är uppsatta överallt, samma information till enskilda ges i Kongo som till oss i Sverige!

Då jag pratar med vänner i Kinshasa, anar jag oron och stressen! Samma oro och stress som finns i Sverige, men av en högre intensitet. Förutsättningarna för att klara av en smitta av detta slag är dock helt olika då man jämför Kongo och Sverige!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.