onsdag 25 mars 2020

Corona i Kongo

Det som upprör och lamslår många i Sverige, Corona viruset och Covid-19, berör hela
världen! Även Afrika! Även Kongo! Den 17 mars rapporterades att 3 fall hade identifierats med tester i Kinshasa. En vecka senare, 24 mars, hade 45 fall identifierats och idag, 25 mars, har hittills ytterligare 3 fall identifierats.

Under en vecka har intensiva sammanträden ägt rum på Hälsoministeriet. I måndags lämnades en rapport till landets president om förslag till åtgärder och begäran om finansiering. Världsbanken har lovat bistå med 200 miljoner USD och övriga organisationer förväntas bistå, liksom landets kassa!!

Igår kväll, 24 mars, höll landets president så ett tal till folket. Han utropade ”nationellt nödläge” och meddelade att landets gränser är stängda för in- och utfart, att Kinshasa är isolerat från övriga landet och inga transporter utöver frakt transporter får ske. Polis och armé kommer att placeras ut för att se till att alla följer de nya bestämmelserna. I de fall frakt transporter tillåts, kommer personalen att genomgå noggranna tester före och efter utfört arbete.

Landets skolor och universitet är stängda sedan en tid tillbaka. Marknader får inte sälja annat än livsmedelsprodukter. Antalet passagerare i bussar och taxibilar är markant begränsat.

Kina har skänkt 64 ton medicinskt material till Kongo. Materialet var främst avsett för Ebolabekämpningen, men kommer nu att användas i bekämpning av coronaviruset. Med den gåvan kommer också ett löfte om att dela erfarenheterna av bekämpningen av Corona i Kina.

I en stad utan tillgång till vatten för merparten av befolkningen och stora brister för att uppehålla god hygien, kan vi lätt förstå vad detta virus kan leda till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.