onsdag 3 april 2019

Epidemier och regeringsbrist!

WHO lämnade den 29 mars en rapport i Kinshasa. Det var uppgifter om att i 14 av landets 26 provinser härjar just nu en mässlingsepidemi. Sedan årets början har 761 personer dött och det uppskattas att det rör sig om totalt 41720 fall. I tisdags, 2 april, påbörjades utbildning av personal som skall arbeta i de berörda hälsozonerna, med den vaccinationskampanj som skall pågå 11 – 15 april.

Ebolaepidemin fortsätter! Antalet fall har ökat sedan den 25 mars till 1092, varav 683 har dött. Senaste siffror gäller för den 1 april. WHO uttrycker oro över denna situation. Den senaste tiden har ökningen av antalet fall varit större än tidigare under epidemin.

Värdet av de förebyggande insatserna, med utbildning av personal och befolkning visar sig oerhört värdefull! Det är en bättre situation i de provinser och områden där den förebyggande insatsen pågår! Tyvärr så svårt ibland att övertyga givare utanför Kongo att de aktiviteterna är viktiga för framtiden.

I morse vid femtiden kidnappades drygt 30 personer, med sina husdjur, av ADF rebeller i Beni området. FN soldater, liksom regeringssoldater är informerade och planerar att utöka sina insatser i området. Rebellerna förhindrar en effektiv kampanj mot Ebolaepidemin och bidrar till att antalet fall ständigt ökar.

Landets president besöker USA under två dagar. Det finns fortfarande ingen regering på plats i huvudstaden. Rykten säger att den nyvalde presidenten och den tidigare inte kan komma överens om vem som skall få premiärministerposten!

Folk beklagar sig över de höga priserna på mat och andra varor. Kanske att det bidrar till att ingen orkar protestera mot landets ”icke-regering”?

Framtiden är som alltid mycket oviss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.