torsdag 1 december 2011

Valets resultat?

Folket i Kongo är under stor stress, många säger att den sittande presidenten inte kan få bli omvald och om han blir det är det ett uttryck för valfusk. Det finns inte tillräckligt med rapporter om att valet förberetts väl och genomförts på ett korrekt sätt. I Kinshasa uppmanas folket att inte vara ute efter kl 18 och oron är stor för vad som kommer att hända. Föräldrar vågar inte skicka sina barn till skolan, av rädsla för att något skall hända under dagen och de inte skall kunna komma hem då skolan slutar.

Den belgiska journalisten Colette Braeckman, som specialiserat sig på Kongo sedan 1965 gör sin bedömning; i Kinshasa, Bas Congo, Bandundu, Equateur, de två Kasai och i delar av Katanga provinserna kommer Etienne Tschisekedi att få 2/3 av rösterna, Joseph Kabila får 1/3 och Vital Kamerhe får några tiotal röster, medan övriga kandidater inte får någon röst. Hur detta kommer att stämma med valresultatet som skall ges den 6 december, återstår att se!

Det informeras om att valet gick lugnt tillväga, men det finns även andra bedömningar. Väljarna berättar om sammanblandning av röstlängder, saknade namn, avsaknad av valmaterial i flera vallokaler och ett försenat öppnande av lokalerna. Ansvarig för den nationella valbyrån rapporterar att av 63865 vallokaler är det endast 485 som haft problem. I Lubumbashi, där valurnor och röstlängder brändes av väljarna, kunde valet ändå förrättas; nytt material flögs in från Sydafrika.

Invånarna i Kinshasa väntar sig demonstrationer, oberoende av vem som rapporteras som valets vinnare. Fem dagar återstår innan resultatet kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.