fredag 2 oktober 2009

Sammandrag av senaste Nyheter från Kongo.

Media lyfter Kongo då katastrofer av olika slag inträffar.
Oftast rör det sig om sjukdomar, som gör att människor dör i ung ålder, om rebellaktivitet, plundring, våldtäkt, barnsoldater eller rättsväsendet, som beskrivs som ett icke-fungerande sådant. Det finns ett samband mellan dessa katastrofer; bristande respekt för människan, otillfredsställande finansiering av hälsovård och undervisning eller skulle det istället beskrivas som ”kriget om naturtillgångarna”?

Inför Världs Tuberkulosdagen, 24 mars 2009, lanserades uttrycket ”Varje dag en TB (Tuberkulos) dag” - så är det i Kongo och andra länder i Afrika. 31 % av alla nya TB fall i världen inträffar i Afrika. Varje nytt år utan ett effektivt TB vaccin innebär att 1,7 miljoner människor kommer att dö. Kombinationen TB och HIV gör siffrorna mörkare: 14,8 % av alla nya TB fall är HIV positiva i Afrika. Det som är avgörande för HIV bekämpning är den grundläggande hälsovården, den som ges i enkla sjukstugor och erbjuder vaccinering av barn och gravida kvinnor. Det finns även positiva nyheter inom området: för första gången på 50 år har en ny medicin, som är effektiv mot multiresistent TB, tagits fram. Men mindre än 1 % av de sjuka som var i behov av den medicinen 2007, hade tillgång till den!

Ansvarig för det nationella nutritionsprogrammet, Dr Jean-Pierre Banea-Mayambu, planerar ”nationell avmaskning”, då många barn under 5 års ålder, dör i sjukdomar orsakade av inälvmaskar. Gruppen barn under 5 år uppskattas utgöra 12,5 miljoner och de skall nu få maskmedicin, Mebendazole. Det blir ett stort program att genomföra och kommer att kräva stora insatser både personellt, materiellt och ekonomiskt. Vi får anta att Dr Banea fått löfte om finansiering, eftersom han går ut med denna information. Dr Banea är för övrigt känd i Sverige, han disputerade 22 maj 1997 i Uppsala. Hans avhandling har titeln ”Dietary Exposure to Cyanogens fromo Cassava”, och berör ett mycket intressant område.

I östra Kongo finns ca 2 miljoner flyktingar och de hygieniska förhållandena är helt oacceptabla. Detta medför att många sjukdomar härjar i området. Exempelvis Kolera, som ständigt finns bland människorna och i perioder bryter ut i epidemier. Hjälporganisationer uppskattar att mer än 10000 fall av kolera har diagnostiserats sedan januari i år och minst 100 av dessa har dött.

Under första halvåret har det skett en markant ökning av antalet våldtäkter i östra Kongo. Hjälporganisationer attackeras allt oftare i år än 2008, en ökning med ca 22 % har rapporterats. Hjälparbetare kommer av olika anledningar mitt i stridslinjen mellan olika rebeller och soldater. I juli månad ökade antalet interna flyktingar i Syd-Kivu med 60 %. Massvåldtäkt har begåtts i ett fängelse i Goma, i östra Kongo. 22 kvinnliga fångar våldtogs den 22 juni. Några döda och övriga är sårade.

En stor fråga är om Laurent Nkunda, generalen med rebellgrupp, som höll ett stort område i östra Kongo i järngrepp, kommer att ställas inför rätta. Han greps i Rwanda den 22 januari 2009 och sedan dess har ingen, vare sig hans familj eller advokater, haft kontakt med honom. Många undrar över vad som hänt honom, hur har nu befolkningen det i det område han härskade över, är det någon annan som intagit hans plats?

Talesmannen för en jurist grupp i USA, ”Friends of the Congo” har gått ut med skarp kritik av internationella samfundet, som han anser vidmakthåller den krigssituation som är bestående i östra Kongo och hindrar landets utveckling. Han jämför situationen med den för 100 år sedan, då ca 10 miljoner kongoleser dog under Kung Leopolds regim, som slutade med att Leopold förlorade makten över Kongo. Hans förslag till lösning är att Kongo flyttas från utländska regimer och multinationella företag och placeras i händerna på det kongolesiska folket.

Vi har svårt att bedöma och avgöra vad som är bäst för detta land, men vi kan nog alla hålla med om att utländska företag med all säkerhet gör stora vinster, tack vare det krig som döljer utsugningen av landets tillgångar i de östra delarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.