måndag 11 mars 2024

Vacciner och våld – livets balansutmaning

”Som malariaforskare brukade jag drömma om den dag då vi skulle ha ett säkert och effektivt vaccin mot malaria. Nu har vi två. Med detta andra kommer vi närmare vår vision om en framtid utan malaria!” Det är WHO:s generalsekreterare, som uttrycker sig så. Det vaccin han syftar på har funnits en tid och testats, men först nu är tillverkaren redo att distribuera det antal doser som kommer att göra skillnad för barnen.

Det är ett andra och mera effektivt malariavaccin, som finns tillgängligt! Det har tagits fram av Oxforduniversitetet och Serum Institutet i Indien (SII). Då man testat drygt 4800 barn i Burkina Faso, Mali, Kenya och Tanzania har det visat sig att det har en effektivitet på ca 78 % i åldersgruppen 5 – 17 månader. Vaccinet skall ges i tre doser det första levnadsåret och en fjärde dos krävs ett år senare. Vaccinet tillverkas av SII och inom tre till fyra månader, alltså senast sommaren 2024, bedöms att 25 miljoner doser skall kunna levereras. Tidigare vacciner hade en effektivitet som inte gick över 55 %, så det är naturligtvis ett mycket positivt resultat efter alla år av möda. Nu skall ca 18 afrikanska länder lägga detta vaccin till sina program och övriga kommer senare att få tillgång till vaccinet. En dos kostar mellan två och fyra USD. De stora internationella organisationerna som ger bidrag till olika länder, för att vacciner skall finnas tillgängliga för barnen, står nu redo att bidra även till finansiering av detta vaccin.

Kravet på 3 doser det första levnadsåret och därefter en fjärde dos, är ett bekymmer. Det är välkänt att det är svårt att få mammorna att komma med sina barn regelbundet för vaccinering. Men då detta läggs till de vacciner som redan används, kanske det kan bidra till att det blir lättare? Vi får hoppas så.

Att ta del av information av detta slag, är något vi behöver! Att bara få de ”vanliga” nyheterna om våld, rebellgrupper och krigshandlingar i de afrikanska länderna, och även utanför den kontinenten, blir ibland för svårt. Och de senaste veckornas information har inte bjudit på så mycket annat. Men det har också rapporterats om kvinnornas protester mot våldet på den internationella kvinnodagen, de har marscherat i huvudstaden och i mindre städer. Det har också kommit rapporter om presidenter som möts, eller som vägrar att mötas, för att få till stånd en dialog om fredsavtal. Den kongolesiske läkare som fick Nobels fredspris 2018, har uppmanat FN:s säkerhetsråd att ta tillbaka beslutet om att avsluta insatsen i landet. Anledningen är att den humanitära situationen förvärrats och våldet trappats upp i landets östra delar.

Det beskrivs att företrädare för Kongo och Rwanda, balanserar på en knivsudd. Hur länge klarar de den balansen?

Malariavaccin och andra vacciner, kompetent hälsovårdspersonal med tillgång till material och mediciner i arbetet – det är viktiga komponenter. Landets fred, en befolkning som får del av tillgångarna, genom undervisning för alla, genom förbättrade infrastrukturer och ett bättre liv – vem ansvarar för de komponenterna?

Balansutmaningen fortgår.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.