torsdag 23 mars 2023

Rädsla och panik i landets västra del

Den osäkra situationen i Kwamouthområdet fortsätter. Det kommer spridda rapporter om våldshändelser av olika slag. För en vecka sen rapporterades att minst 20 personer dödats; civila, två poliser och en kinesisk man. Ansvariga i Kwamouth området har upprepade gånger uppmanat regering och president att agera. ”Sedan snart ett år har omkring 200 personer dödats, utan att åtgärder vidtagits. Det som pågår i landets östra del får all uppmärksamhet, men vårt område ser ni inte”.

Drygt 2000 personer, främst kvinnor och barn, flydde de tre mest utsatta byarna för några dagar sen. De tillsammans med de tidigare flyktingarna från området, ca 30 000 personer, skapar problem i de byar de bosatt sig i. De får sova i skolor, kyrkor eller under bar himmel, befolkningen har inga medel att ge dem den hjälp de behöver.

För en vecka sen anfölls en båt, på väg från Kinshasa till Mbandaka, på Kongofloden, av beväpnade män, detta resulterade i ett tiotal döda och 190 försvunna personer från den angripna båten. Det var en av flera båtar som anfallits på floden de senaste veckorna. Angriparna har ansiktsmask och ett rött band runt huvudet. De tar sig fram till passagerarbåtarna med hjälp av en snabb motorbåt och klättrar ombord. Bland offren rapporteras en byhövding från grannlandet Kongo Brazzaville. Det resulterade i att det landet agerade och stärkte övervakningen vid gränsen. Igår, 22 mars, förbjöd regeringen i Kongo Brazzaville, båtar på väg till Mbandaka från Kinshasa, att gå in deras vatten, för att undvika angriparna.

Nyhetsinformation via olika media är svårtolkad. Rapporter från människor i närliggande området säger mig att rädsla och panik sprids bland allmänheten.

Frågan kvarstår; vad handlar detta om?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.