tisdag 7 september 2021

Miljöproblem rapporterat från det inre av Kongo!

Sedan slutet av juli månad har Kasaï och Tshikapa floderna varit missfärgade och oron hos befolkningen som bor intill floderna är stor. Missfärgningen bedöms bero på ökade halter av järn i vattnet, och befolkningen är uppmanad att inte dricka vattnet och inte heller äta fisk från floderna. Det uppges att 12 personer har dött. Det har rapporterats om ökat antal fall, drygt 4000, av diarré- och hudsjukdomar, från nästan alla hälsozoner i området. Det har också rapporterats att missfärgningen, p.g.a. ökade järnhalter har sitt ursprung i diamantgruvor inne i Angola! De två floderna har sitt ursprung där för att sedan nå Kongo floden vid staden Kwamouth. Folket i Bendela har rapporterat om missfärgat vatten, men nu sedan en vecka, att vattnet återgått till normal färg.

I fredags, 3 september, hölls en presskonferens i Kinshasa om detta miljöproblem. Det var Kongos miljöminister, som också är vice premiärminister, och kommunikationsministern, som informerade om situationen. Ekosystemet i området har tagit skada och fiskar, flodhästar och andra vattendjur har påträffats döda. En expertgrupp bestående av personer från båda länderna, är på plats för att undersöka situationen. Företaget som äger den utpekade gruvan (Catoca Mining), har förklarat sig vara delaktiga i katastrofen. För att bistå de drabbade hälsozonerna och befolkningen, har 40 ton mediciner transporterats till området! Det sägs inte i klartext, men det ser ut som att gåvan kommer från Angola. Detta är således ett uttryck för gott samarbete mellan de två länderna!

Utmaningen är stor, att återställa vattendjurens livsmiljö och reparera de skador som skett! Och kanske en ännu större utmaning, att utbilda alla som bor utmed floderna, att vara uppmärksamma och inte dricka vattnet eller äta fisken innan ansvarig minister ”blåst faran över”. Kasaï, vid byn Bendela, som gränsar till floden, har nu återfått sin normala färg. Men, säger miljöministern, ”detta är inte en garanti för att man kan dricka vattnet och äta fisken igen”! Hur får man folket att acceptera detta? Varför skulle de avstå från att dricka vattnet och äta fisken, när allt ser normalt ut?

Miljöproblem berör hela jordens befolkning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.