fredag 5 mars 2021

Presidentens bomb och byte på en chefspost

Idag blev det känt, det som en tid pågått i kulisserna och som det pratats om, funderats över och spekulerats om; den sittande presidenten vill göra förändringar av konstitutionen! Det är många namn som nämnts, personer som bytts ut och ersatts av olika skäl, i de listor som finns. Alla förändringar är ju inte kända ännu, men en har sipprat ut; presidenten vill att endast den som har både en kongolesisk mor och far, kan ställa upp som presidentkandidat i nästa val! Detta skulle automatiskt utesluta ett antal kandidater, kända av de flesta! En strategisk grupp, under presidenten, arbetar med flera frågor och tar fram förslag till lösningar, som passar. Passar för att allt skall leda till att nuvarande president sitter kvar ytterligare mandatperioder!

FN:s generalsekreterare har utnämnt en ny person som sitt speciella sändebud i Kongo. Detta skedde den 14 januari i år. Den nya chefen för MONUSCU är en kvinna från Guinea, Bintou Keita och hon ersätter Leila Zerrougui, från Algeriet, som innehaft posten sedan januari 2018. Bintou Keita har under flera år arbetat inom FN och främst med fredsbevarande frågor, säkerhetsfrågor, utveckling och Mänskliga rättigheter. Hon anlände till Kinshasa i måndags och i går, torsdag 4 mars, hade hon ett kort samtal med presidenten. Hon redogjorde då för sitt uppdrag och att hon har ser som en stor utmaning att förbättra situationen i östra Kongo och vill motarbeta alla de negativa krafter som finns där. De kommer att mötas i april för att då samtala om MONUSCO och den övergångsperiod som nu pågår. Det var i december 2020, som FN:s Säkerhetsråd förlängde MONUSCO:s uppdrag i Kongo med 1 år.

Vad väntar nu?? Det finns mycket i de okända kulisserna! Och det märkliga är, att på något sätt känner folk till detta! Och vad värre är, allt detta påverkar alla, ner till bynivå! Det upprepas i olika skepnader. Men målet är detsamma, att få sitta kvar i sin maktposition och att inget är otillåtet, för att nå det målet och behålla makten.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.