måndag 23 december 2019

Mässling och vaccinationer i krisens Kongo

Sedan januari 2019 berörs Demokratiska Republiken Kongo av världens största och allvarligaste mässlingsepidemi. Alla 26 provinser är berörda och drygt 280 000 fall har rapporterats, drygt 5600 dödsfall bland barn under 5 års ålder! En satsning pågår nu för att vaccinera 2,2 miljoner barn innan årets slut, satsningen berör främst östra delarna av landet. ”medan Ebola har fått hela världens uppmärksamhet, har mässlingsepidemin inte nått fram i media” säger WHO:s regionala direktör.

Orsaker till utbredningen av mässlingsepidemin bedöms vara låg vaccinationstäckning, den andra dosen av vaccinet missas oftast och hög grad av undernäring bland barnen. Antalet döda p.g.a. mässlingsinfektion är alltså högre än antal döda i Ebolainfektion!

Under en vecka i början av december i år rapporterades 9606 nya mässlingsfall i landet och 159 döda. WHO anger i sin rapport att de flesta fallen kom från fyra namngivna provinser och av de fyra ligger Mai Ndombe på första plats med 1459 fall! Denna rapport kommer direkt från WHO och statistik från hälsovårdspersonal i Mai Ndombe är idag inte tillgänglig.

Ebolaepidemin fortsätter som det rapporterades igår. Den 21 december 3358 fall registrerade, varav 2224 har dött. Sedan epidemins start har nu 258 895 personer vaccinerats. De förebyggande insatserna fortsätter i hela området.

I WHO:s senaste rapport beskrivs DRK som ett land i stor humanitär kris. Beväpnade konflikter, spänningar mellan olika folkgrupper som bidrar till stort antal människor i behov av stöd.

Att läsa dessa rapporter och siffror är inte så uppmuntrande denna dag innan julafton! Att arbeta med en projektansökan som skulle kunna garantera vaccindistribution i Mai Ndombe – det pågår! Men – vad kommer mottagande organisation att besluta??

Vad har vi missat? Vad skulle vi ha gjort? Vad kan vi göra?

Stor tacksamhet till de som bidragit till finansiering av distribution i delar av Mai Ndombe under 2019!

Stor oro inför 2020! Kommer medel att frigöras så att hela Mai Ndombe provinsen kan få regelbunden vaccindistribution och alla barn få tillgång till alla doser av de vacciner som ingår i den förebyggande strategin för barn hälsa?

Vi måste göra bättre ifrån oss då vi gör något!

Låt oss samarbeta och inse vikten av våra insatser för stöd till de mest utsatta i Kongo!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.