tisdag 22 oktober 2013

”Vi orkar inte tänka längre”

En god vän, välutbildad med en hög akademisk examen, har nyligen besökt Europa och USA. I ett telefonsamtal, strax innan han skall återvända till Kongo, säger han att de inte orkar längre, ”vi har gett upp hoppet om en lösning på landets svåra situation”.

Det är inte svårt att förstå en sådan syn. FN trupper i landet sedan flera år tillbaka och sedan i somras, FN trupper med specialmandatet att använda vapen. Och trots detta fortsätter rebeller i östra delarna av landet att störa ordningen och begå våldsbrott.

Den senaste rapporten om strider i östra Kongo, i Nord Kivu, är oroande. Det finns rykten om att en rebellgrupp från Uganda har direkta kontakter med militanta islamister och därigenom med de stora grupperna som skapar oro i hela världen. Ledare från Uganda har upprepade gånger hävdat att så är fallet, men det är också en stor osäkerhet i dessa anklagelser. Det som händer är att denna grupp attackerar skolor och sjukhus, kidnappar människor och ber om lösensummor. Under årets första halvår har drygt 500 personer kidnappats i området, bland dessa finns tre katolska präster. Lösensumma på ca USD 2000 är begärd. I slutet av september dödades fem personer och 36 kidnappades. En av ledarna för den muslimska gruppen anger att det finns ca 35 000 muslimer i området. Muslimerna anklagas också för att sända sina ungdomar till Somalia för träning inför rebellaktiviteter.

Om dessa rykten är sanna är det naturligtvis mycket oroande. Men de skapar också ökad spänning mellan kristna och muslimer i området. Muslimer som bor i området får stå till svars för rebellgruppens agerande. Det är som alltid svårt att veta vad som är rykten och vad som är i överensstämmelse med verkligheten. Att ha någon att skylla på är alltid användbart!

”Vi orkar inte längre” – ja, visst kan människor reagera så i utsatta situationer. Då är det oerhört viktigt att det finns människor i omgivningen som orkar, som fortsätter att lyfta de utsattas situation. Det räcker inte med enskildas engagemang, det behövs större rubriker och flera insatser än de som sker idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.