torsdag 11 april 2013

Förberedelser för en insats i Kongo

Efter Säkerhetsrådets beslut fortsätter förberedelserna för insatsen.

FN har kontaktat de länder som är villiga att bidra med soldater och de är redan i gång med sina förberedelser.

Rebellgruppen M23 gör också sina förberedelser. Dels har de protesterat mot att FN skall ”vara krigförande” och dels har de varnat för att civilbefolkningen i området kommer att utsättas för angrepp om FN står fast vid beslutet. Civila är redan på flykt från sina byar i området. FN:s talesman i Kongo har bemött detta hot.

En annan faktor, kanske mera inressant, är att förhandlingarna mellan representanter för Kongos regering och M23 gruppen, fortsätter i Kampala, efter ett längre uppehåll.

Det skulle vara önskvärt att en fredlig form av insats skulle ge resultat, men erfarenheten och historien gör det svårt att våga tro på detta! Frågan är naturligtvis vilken insats som ger en bestående effekt, som gör att landets befolkning känner delaktighet och går in i sitt ansvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.