torsdag 16 februari 2012

Fredsmarsch stoppades

Dagens fredliga manifestation, organiserad av den katolska kyrkan i Kongo, fick inte tillstånd av Kinshasas guvernör att genomföra den. Han meddelade igår, 15 februari, att en ansökan om tillstånd att marschera inkommit, men för sent. Katoliker i Kinshasa ville trots förbudet genomföra den planerade manifestationen.

Direkt efter torsdagens mässa kl 6 på morgonen, påbörjades vandringen till ett antal utvalda kyrkor där deltagarna skulle samlas. PNC (=Police national congolaise), den nationella polisstyrkan hade flera trupper som rörde sig över hela Kinshasa och hindrade de kristnas vandring mot kyrkorna med hjälp av tårgas. Tre präster och två nunnor fängslades och fördes till ett Poliskontor. En annan grupp kom fram till en kyrka, men blev då instängda eftersom polisen blockerade alla utgångar. Med hjälp av FN:s styrka i Kinshasa blev de senare frisläppta.

Dagens marsch skulle dels vara en protest mot valresultatet från 28 november 2011 och en uppmaning till de nationellt ansvariga för valet att avgå och dels skulle marschen vara en påminnelse om händelser 1992. Då protesterade kristna och önskade att CNS (= Conférence nationale souveraine) skulle återuppta sitt arbete och att demokrati skulle införas i landet. Marschen 1992 slogs brutalt ned och många skadades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.