måndag 28 juni 2010

Självständighet

Den 30 juni skall Kongo fira sin 50 åriga självständighet!

Idag anländer den belgiske kungen till Kinshasa och festligheter planeras. Imorgon, tisdag, är det halv arbetsdag, onsdag och torsdag är båda lediga dagar.

Oppositionen har meddelat att de inte deltar i festligheterna och anger som skäl oklarheter gällande MR kämpen, Floribert Chebeyas död. Han hittades bakbunden och död i sin bil, i Kinshasa den 2 juni. Enligt uppgifter hade han upplevt hot från polisen den senaste tiden. Det sista bud hans hustru fick var att han hade ett möte med en uppsatt polischef, mötet ägde aldrig rum. I lördags, 26 juni, ägde begravningen rum i Kinshasa med många deltagare förutom släkt och vänner. Demonstrationer ägde rum, mot den sittande regeringen, och folket krävde rättvisa.

Samtidigt som detta pågår, har FN påbörjat ”uttåget” ur Kongo. Den första gruppen FN soldater lämnade Kisangani den 16 juni i närvaro av MONUC chefen Alan Doss. Även han lämnar Kongo och ansvaret läggs nu på en annan person. I onsdags, den 23 juni, mötte Alan Doss press och media i Kongo för sista gången. Han höll ett tal och tackade för samarbete med regering och det kongolesiska folket. ”Vi har kommit en god bit på väg, lycka till med resterande avsnitt”.

Hur lång väg man kommit är svårt att bedöma. Vi kan vara överens om att det är en lång sträcka kvar. Det är en förmån att kunna delta i den vandringen och inte bara säga ”Lycka till”. Gemenskap och utbyte av tankar kan ge spår i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.