torsdag 26 oktober 2023

Effektfull insats av fel aktör

Effektfullt beslut av en milisgrupp efter en längre tids upprepade försök. Så kan man beskriva milisgruppen Mobondos senaste insats. Ca 25 km från staden Kwamouth i västra Maï Ndombe har nu gruppen intagit staden, eller snarare byn, Nshemamfum. Befolkningen har flytt. Vägen från Kwamouth till Masiambio har totalt blockerats av milisgruppen. Det antas att gruppen kommer att anfalla staden Kwamouth inom kort. Denna blockad har nu funnits sedan en vecka tillbaka. Befolkningen i området kan inte sälja sina produkter, allt är blockerat.

Denna blockad av en vägsträcka får stora konsekvenser, inte bara för ortsbefolkningen, men även för alla som vill resa från Maï Ndombe till Kinshasa eller i motsatt riktning. Tidigare i år har det varit liknande situationer i området, besökare har hindrats och beväpnad polis har stått på post utmed vägen för att se till att milisgruppen inte kommer längre in i området. Personer som skulle besöka medarbetare i Maï Ndombe, har fått återvända till Kinshasa och göra nytt försök senare. Periodvis har det varit säkrare att ta sig fram landvägen, senare har floden varit att föredra.

Denna konflikt ligger i skuggan av våldet i östra Kongo. Mobondogruppens medlemmar tillhör Yakafolket, som ligger i fejd med Tekefolket. Dessa grupper har helt olika syn på vilket av de två folken skall ha rätten till landområden nära Kongofloden. Konflikten startade i juni 2022, som en motsättning mellan de två folken och har sedan dess ökat i omfattning. Det anges att gruppen vill utvidga sitt verksamhetsområde, österut och söderut i landet. De har härjat nära huvudstaden och även i Kongo Central, där de upptäcktes i september i år.

Samtidigt som denna konflikt ökar i omfattning, pågår förberedelser för val i december. Den provisoriska listan över godkända kandidater till presidentposten, består av alla som registrerat sig, 24 personer. En definitiv lista är utlovad senare. Redan pågår debatter om att ett antal av dessa kandidater inte kan vara valbara.

Förtroendet för nuvarande regering och valperioden i december, tycks vara minimalt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.