måndag 12 juni 2023

Att leva tillsammans

I bateke området i västra Kongo har sedan snart ett år utvecklats en situation som orsakat många människors liv, många flyktingar, både externa och interna, och en osäkerhet som sprider rädsla och hat. Landets säkerhetsansvariga tycks inte få bukt med situationen. Det är många upprop som gjorts till ledamöter i landets regering, till provinsens ansvariga på olika nivåer, men ingen har kommit med en hållbar lösning. För närvarande patrullerar både militär och polis utmed vägen från Kinshasa till Bandundu. Chaufförer i bussar och privata bilar, uppmanas att återvända till Kinshasa, då riskerna är stora för deras liv och egendom.

I fredags lanserade katolska kyrkan ett program, för att skapa försoning mellan de två berörda stammar, som tros ligga bakom denna situation. I en presskonferens informerades om ett projekt, som är möjligt genom bidrag från Caritas i Belgien. Syftet är att lära människor att leva tillsammans, trots olikheter. Förhoppningarna är stora! Det betonades att denna insats inte är tillräcklig för att stoppa våldet i området och ansvariga uppmanades att fortsätta med och förstärka sina insatser.

Samma fredag, den 9 juni, hölls ett ministermöte i Kinshasa. I det mötet informerade vice premiärminister, ansvarig för inrikesfrågor och säkerhet, om närvaro av ”oönskade och ännu inte identifierade element, i Kongo central provinsen, närmare bestämt i Luluka territoriet”. Det befaras att dessa har samband med tidigare våldshandlingar i Popokaba i provinsen.

För snart två veckor sen stoppades och häktades en rådgivare till en oppositionspolitiker, då han skulle gå ombord på ett flyg för att lämna huvudstaden. I lördags, 10 juni, blev han ställd inför en militär åklagarmyndighet. Det var först då som han fick träffa sina advokater. Efter en snabb och kort utfrågning, beslutades att han skulle vara provisoriskt häktad, men fördes ändå till det militära fängelset i Ndolo. Det framgår inte i klartext vad han anklagas för, endast i förtäckta ordalag antyds att han deltar, tillsammans med Rwanda, i förberedelser för att få nuvarande president avsatt.

Att leva tillsammans är inte lätt. Politiska åsikter som skiljer människor åt, stammar med olika intressen som vill värna om sina egna områden och medlemmar, är exempel på svårigheter i Kongo. Det planerade valet i december förstärker utmaningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.