onsdag 5 maj 2021

Osäker månad väntar landets befolkning!

Imorgon, den 6 maj 2021, inträder det ”Etat de siège” (Belägringstillstånd), som Kongos president beslutat om, tillsammans med ett speciellt råd för landets säkerhet. Under 30 dagar, i första hand, skall det gälla och det skall förnyas var 15:e dag. Det är de två provinserna Ituri och Nord Kivu, som är berörda av detta. Orsaken är det ständigt ökande våldet och dödandet av oskyldiga. Det är under en längre period än 20 år, som befolkningen utsatts för massakrer. Interna flyktingströmmar och tömda byar är också resultat av dessa gruppers räder. Man tror sig kunna bryta detta ”fenomen” med en åtgärd, som tidigare inte tillämpats i landet!

I korthet innebär det att det är militären som tar över provinsernas ledningsstrukturer! I går utnämnde presidenten dessa militärer, som nu ingår i regeringstrupperna. Nu är alltså militärer utsedda till posterna som ordinarie guvernör och vice-guvernör för bägge provinserna. För Ituri provinsen är det en tidigare rebell, som ingick i Bembas MLC grupp som fått huvudansvaret! För Nord Kivu provinsen är det också en f.d. rebell, som fått posten som guvernör! Han tillhörde rebellgruppen RCD Goma, med kontakter i Rwanda!

Beslutet om ”Etat de siège” har naturligtvis ifrågasatts! De två oppositionspolitikerna Martin Fayulu och Adolphe Muzito anger att ”detta är ett amatörmässigt sätt att styra landet”! De hoppas att det inte handlar om politisk åtgärd för att sätta munkavle på kongoleser och hindra dem från att ge uttryck för sin syn på landet – och samtidigt låta ”utlänningar invadera de östra delarna av landet”! Andra oppositionspolitiker har protesterat mot tillvägagångssättet och anser att presidenten har ”våldfört” sig mot konstitutionen!

Skall 30 dagar med militärt styre kunna stoppa de massakrer som pågått i så många år? Är dessa f.d. rebeller verkligen helt lojala med regeringsstyrkorna och landets president? Det finns ett antal frågor som oroar!

Landets 12:e Ebola epidemi förklarades i måndags vara avslutad! Nu återstår allt efterarbete med bl.a. uppföljning av kontakter och undervisning av befolkningen. Men det är inte som en nyhetsbyrå utropat; ”Nu är Kongo Kinshasa fritt från Ebola”! Ebolaviruset finns kvar i landet, men det är den senaste epidemin som är avslutad! Risken är stor att ytterligare epidemier uppstår i framtiden! Covid-19 vaccineringen pågår i Kinshasa och även i landets östra delar. Och det är endast Astra Zeneca vaccinet som är tillgängligt. Antalet Covid-19 fall ökar ständigt. Det är mycket svårbedömt, hur många ytterligare fall som finns på platser där man saknar test material!

Denna månad kan i värsta fall innebära att landets befolkning får det ännu svårare! I bästa fall skulle månaden kunna innebära en förändring till det bättre! Vågar man tro på det?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.