onsdag 18 november 2020

Landets 11:e Ebola epidemi förklarad avslutad!

Kongos hälsovårdsminister, dr Eteni Longongo, höll pressträff idag. Han meddelade att nu är landets 11:e Ebola epidemi avslutad! Det var provinsen Equateur som rapporterade om ebola fall i juni månad i år. Totalt har ca 130 fall rapporterats, varav 55 har dött. Det har nu gått 49 dagar utan något nytt fall och då kan epidemin bedömas vara avslutad. Farhågorna att viruset skulle ta sig över Kongo floden var stora, men detta inträffade inte, tack vare ett nära samarbete mellan de två kongoländerna.

Även FN:s koordinator för humanitära insatser, har uttalat sig med anledning av detta och han gratulerade alla som bidragit till att bekämpa epidemin. Han vände sig till landets regering, WHO och alla aktörer, nationella och internationella och tackade alla för gott samarbete.

Nu återstår efterarbetet; att ta hand om föräldralösa barn och de som överlevt och är i behov av stöd. Efterkontroller kommer också att ske under en tid framöver, så att inte nya fall kommer och inte upptäcks i tid.

Nu är en epidemi avslutad. Covid-19 kvarstår. Förhoppningsvis håller den sig kvar på den nivå den har idag, i Kongo, och når inte de siffror som vi når i vår del av världen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.