fredag 10 april 2020

Ebola fall! Kolonialismens anda hos forskare! Corona i Kongo!

I kväll kom den icke-önskade nyheten: Ett nytt fall av Ebola har diagnostiserats i Beni! En 26 årig man, som diagnostiserades efter att han dött. Frågorna hopar sig; finns det flera fall, var smittades han och hur gick omhändertagandet av kroppen till. Nyheten medför att datum för att förklara Ebola epidemin i Kongo vara över, inte blir på måndag utan flyttas fram! WHO och landets hälsovårdsansvariga skall sända ett team till platsen, för att undersöka detaljerna kring händelsen.

Måndag den 6 april fördömde WHO:s generalsekreterare kraftigt det förslag som kommit från franska forskare; att använda afrikaner för att testa Covid-19 vacciner! I en dialog skall en av forskarna ha gett uttryck för att han undrade om det inte vore bra, att testa vaccinet i Afrika, där ”det inte finns munskydd, inga mediciner och inga respiratorer”! Hans kollega skall ha uttalat ”gillande” av en sådan strategi! De två forskarna har bett om ursäkt och franska UD har försäkrat att den syn de gav uttryck för inte är en allmän syn i Frankrike! Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generalsekreterare, uttryckte i en presskonferens det skamliga i att detta förslag kommer från vetenskapsmän år 2020! ”I en tid då vi alla inser behovet av solidaritet mellan alla världens länder, får vi höra ett uttalande som andas gammal kolonialism! Detta leder inte någonstans! Alla tester av vacciner och läkemedel följer samma regelverk över hela världen”!

Coronaviruset drar fram över världen! WHO har undersökt tillgången på IVA platser och respiratorer och jämfört hur det ser ut i 41 afrikanska länder och i Europa. I de afrikanska länderna finns ca 5 IVA platser/1 miljon människor och i Europa finns ca 4000 IVA platser/1 miljon människor. Tillgången till respiratorer i de 41 afrikanska länderna är under 2000! Utan att fördjupa sig i siffror och hur de tagits fram, kan man säga att skillnaden är enorm! Till detta kommer då också svårigheterna att idag kunna köpa tester och skyddsutrustning. Vi kan alla ana, att länderna i Afrika kommer längst ner på listan av köpare, då den når de olika tillverkarna i världen!

Antalet Covid-19 fall i Kongo var lördag den 9 april, 215. I Kinshasa finns 203 fall, och i fyra andra provinser finns de övriga fallen, Nord - och Syd Kivu, Ituri och Kwilu. I Syd Kivu finns fyra fall och i den provinsen är läkaren Denis Mukwege utsedd att leda den grupp som skall bekämpa virusets framfart i befolkningen. Han har lämnat förslag till guvernören i provinsen, som godtagit förslagen och de träder i kraft måndag den 13 april. Från den dagen är det krav på att alla skall bära munskydd och alla äldre än 60 år (utgör ca 4 % av befolkningen) skall hållas isolerade. Staden Bukavu är isolerad sedan den 1 april. Mukwege har också utarbetat instruktioner för hur man själv kan tillverka sitt munskydd, det skall sys av två lager bomullstyg med ett annat tyg mellan och under 4 timmar garanteras att det ger skydd! Det finns också instruktioner om hur personer över 60 år, kan hållas isolerade från övriga i befolkningen. Som i alla andra länder, protesterar man mot dessa beslut!

Frågan om hur många fall det egentligen finns av Covid-19 i Kongo är adekvat att ställa! Hur många fall finns i de västra delarna av landet? Hur långt har spridningen avancerat? Tillgången på tester är ju avgörande för om någon skall få diagnosen Covid-19!

Många, i Kinshasa och långt ute i isolerade områden, uttrycker rädsla för vad som väntar!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.