måndag 6 augusti 2018

Maktspelet och Ebola bekämpningen fortsätter!

Det låsta läget fortsätter mellan Moïse Katumbi och Joseph Kabila. Katumbi har under söndagen varit vid gränsen Zambia – DRK, men inte fått gå in i sitt land. Den förklaring som presidentens ombud nu ger, är att Katumbi måste ansöka visum för att få komma in i sitt hemland! Det framstår onekligen märkligt!

Jean Pierre Bemba tycks inte utgöra samma hot för Kabila. Han kom till Kinshasa, lämnade in sin registrering till presidentposten, besökte sin hemstad Gemena, återvände till Kinshasa i söndags och flög därefter åter till Bryssel. Han är tvingad att ställa in sig vid den internationella brottsmålsdomstolen och räknar själv med att återvända till Kongo i september. I Gemena var flygplatsen och landningsbanan fylld med folk efter att hans plan landat. Trots flera försök av olika personer att få bort folket, lyckades man inte. Efter en halvtimmes väntan gick Bemba själv ut ur planet och tog emot ”folkets jubel”!

Idag rapporteras om skottlossning i Lubumbashi, då polisen försökt skingra grupperna av Katumbis anhängare. Tårgas och skarpa skott.

Vital Kamerhe från UNC (Union pour la nation congolaise) besökte idag Ceni för att registrera sin kandidatur till presidentposten. Man tror att Felix Tshisekedi från UDPS kommer att registrera sig imorgon. Det ryktas också att tidigare premiärministern, Adolphe Muzito, kommer att registrera sin kandidatur. Han kommer i så fall att representera en ny partibildning, ”Nouvel élan”, ungefär ”En ny satsning”, efter att han tidigare företrätt lumumbistpartiet.

Katolska kyrkans nationella biskopskommitté har ikväll uttalat sig om bemötandet av Moïse Katumbi. ”Det är helt oacceptabelt att en kongoles behandlas på detta sätt och det är ett uttryck för segregation, som inte är värdigt vårt land”. Biskoparna hänvisar också till konstitutionen enligt vilken det inte är möjligt att tvinga en kongoles att lämna sitt land, inte begränsas till landsflykt inte heller tvingas att bo på annan plats än i sin egen bostad. ”Den verkliga kampen för vårt land nu gäller presidentvalet, som skall ske i respekt för alla och under fredliga förhållanden. För en verklig demokrati är det inte värdigt att välja sina motståndare”! CENCO uppmanar också landets ledare att ge Katumbi rätt att komma in i landet och registrera sin kandidatur, som alla har rätt att göra.

Bekämpningen av Ebola epidemin fortsätter och det rapporteras att man planerar att börja vaccinera i Mangina på onsdag, 8 augusti. De personer som i första hand kommer att vaccineras är vårdpersonal och de som varit i kontakt med Ebola smittade som insjuknat. 43 fall, varav 33 döda. Tre av de bekräftade fallen. via laboratoriediagnostik, har dött.

Kongoleser tycks anse att Kabila är mest rädd för att Katumbi skall besegra honom. Att Bembas information om att besöka landet kom så snabbt så att Kabila och hans vänner inte hann komma på något som de kunde använda sig av för att hindra honom! Och att båda dessa motståndare tillsammans blev för mycket för Kabila! Men – frågan kvarstår; hur kommer det sig att Kabila skall ha rätten att välja vilka som får registrera sin kandidatur? Som Katumbi sagt; Ceni tillhör inte Kabila, men det kongolesiska folket! Logiken i denna kamp är inte lätt att förstå! På onsdag är det sista dag för registrering av presidentkandidater. Kommer Katumbi innanför landets gränser innan dess? Hans anhängare säger att han kommer att registrera sig. Och hur blir det med kandidat för FCC? Ännu har ingen som helst ”viskning” hörts om vem som skall utses till FCC:s kandidat!

Läget är komplicerat i detta jätteland med sin 10:e Ebolaepidemi och ett hotat säkerhetsläge.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.