måndag 23 juli 2018

Kongos framtid? Vad väntar nu?

Presidentens mer än en timme långa tal i torsdags gjorde många besvikna! Han pratade länge och utförligt om allt han själv gjort för sitt land, sedan han kom till makten 2001. Allt om vägar och ekonomi och annat som han byggt upp. Han gav bilden av ett land helt i kaos och i botten, då han tillträdde och nu var det ett blomstrande land, tack vare hans insatser! Så övergick han till att informera om att landet har själv alla möjligheter att finansiera de kommande valen, att ingen behöver ingripa för att ordna detta vackra land! Han underströk också att han litade helt på polis och militär och att ingen behöver komma och undervisa landet om demokratiska principer! Så var talet slut och han satte sig – utan att ha uttalat sig om sin egen framtid i detta välfungerande land!

Samtidigt som presidenten höll sitt tal i torsdags, satt representanter för Afrikanska Unionen och FN:s Säkerhetsråd i samtal om situationen i Kongo. Deras hälsning innehåller en uppmaning att respektera Sylvesteröverenskommelsen och landets konstitution. Dessutom önskar de att den oberoende nationella valkommittén, Ceni, skall samarbeta med FN gruppen i landet, Monusco, för att underlätta valarbetet. Ceni har däremot uttalat att de inte är i behov av det samarbetet! En diplomat i Kongo, anger att det var planerat att Monusco skulle transportera ca 50 % av valsedlarna.

Gruppen DCUD ( La dynamique chrétienne pour l´unité et la démocratie), som samlar flera kristna organisationer har lanserat ett förslag och vill skapa en namninsamling för detta. De föreslår att kardinalen Laurent Monsengwo, skall kandidera till presidentvalet. Han bedöms av dem vara den som är bäst lämpad att ta landet ur det kaos som nu råder, ”han har stor integritet, han är kompetent och han kan samla hela folket”, bedömer gruppens sekreterare. Det är inte känt hur kardinalen själv ser på detta! Han har tidigare haft viktiga politiska poster; 1990 var det han som fick uppdraget att leda Conférence National souverain, en viktig post i slutet av Mobutus presidentmandat. ”Eftersom han inte är politiker, han har inget intresse av att stanna på posten, men han kan under en övergångsperiod skapa ordning och reda och återställa respekten för alla och hjälpa oss att förbereda val på ett demokratiskt sätt”, fortsätter sekreteraren och anser att alla kan respektera kardinalen.

Idag, måndag den 23 juli, informerar MLC:s generalsekreterare, att ledaren för partiet, Jean-Pierre Bemba, kommer att återvända till Kinshasa den 1 augusti med flyg till Ndjili, den internationella flygplatsen! Folket uppmanas att ge honom ett varmt mottagande!

Idag har också oppositionen samlats och ger ett gemensamt uttalande efter mötet: ”Vi kommer inte att bojkotta valen, men vi har krav som måste uppfyllas; först av allt måste president Kabila informera om att han inte tänker kandidera! Vidare kräver vi fria, demokratiska och transparenta val. Valen måste genomföras utan den s.k. valmaskinen och utan Kabila”! UDPS representanterna är mycket missnöjda med presidentens tal. De anser att han har tappat styrfart och inte är på banan!

Vad skall vi nu förvänta oss? Det verkar som att presidenten inte har för avsikt att avstå från att kandidera. Hans löfte om att landet själv kan finansiera valen, är till viss del ett hot! Ett hot mot demokratiska och transparenta val! Eftersom inget annat land eller organisation skall finansiera delar av kostnaderna, kan också alla utländska observatörer avvisas. Eller så kommer han att i sista stund säga att han inte kandiderar. Men det troliga är att han då har en plan med landets framtid. En plan som kan realiseras endast med hjälp av hans trogna polis och militär! Som vi redan har hört att han litar på och som de själva sagt, att det är endast via makt och styrka som man når ledningen av Kongo!

Den 25 juli öppnar man för registrering av kandidater till presidentposten. Den 8 augusti stängs den möjligheten och då skall också Kabila ta emot FN:s generalsekreterare och en representant för Afrikanska Unionen. Till dess får vi sannolikt avvakta och invänta information om vad som kan hända i framtiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.