söndag 24 juni 2018

Val och pass i Kongo:

Valförberedelser pågår

Den kommitté (CNSA), som fick uppdraget att utvärdera hur Sylvesteröverenskommelsen applicerats, presenterade i torsdags sin rapport. Den ger en negativ bild av tillämpningen och kommitténs medlemmar uppmanade sin ordförande, att möta landets president innan söndag 24 juni, något som inte verkar ha skett. Det råder olika åsikter om rapporten. UDPS anger att de aldrig haft förtroende för kommitténs ordförande och bedömer att det hela är ett ”spel för kulisserna”. UDPS anger vidare att ”kommittén har accepterat att vara ett instrument för presidenten och för att hans politiska spel skall lyckas”!

Den oberoende nationella valkommittén (Ceni) annonserade i lördags, 23 juni, att från söndag 24 juni kan kandidater till provinsvalen anmälas och registreras fram till den 8 juli. Cenis ordförande angav i sin presentation att detta markerar en viktig etapp på vägen till val den 23 december! Listan över valbara kandidater till provinsvalen kommer att presenteras den 20 augusti. Den 25 juli kommer det att bli möjligt att registrera kandidater för val till den lagstiftande församlingen och till landets president.


Passfrågan är en viktig fråga för alla – och även för Katumbi och Bemba!

Den av presidenten landsförvisade motståndaren och kandidaten till presidentposten, Moïse Katumbi, fick problem i Bryssel då han mellanlandade med sitt privata jetplan, på väg till Fotbolls-VM i Ryssland; hans pass godkändes inte och det påstods att en sida var förfalskad. Själv säger han att det är Kabila som vägrat ge honom ett korrekt pass och att det han har är ett godkänt pass!

Den tidigare vice presidenten och kongolesiske senatorn, Jean Pierre Bemba, är helt utan pass. Han har suttit fängslad i Haag och efter frisläppandet den 8 juni, befinner han sig nu i Bryssel. Kongos motsvarighet till UD har officiellt förklarat, att han kan ansöka om diplomatpass, eftersom han är en kongolesisk senator!

Bemba greps i Bryssel i maj 2008, anklagad för krigsbrott och brott mot mänskligheten, eftersom hans milisgrupp begått dessa brott i RCA. Han är delvis dömd, men det kvarstår någon anklagelsepunkt, som skall behandlas och innan den är avslutad, får han inte lämna Belgien.

I Presidentvalet den 29 oktober 2006 förlorade han med 41,9 % mot Joseph Kabila som fick 58,05% av rösterna. Bemba överklagade hos Högsta domstolen, som avslog hans begäran. Därefter accepterade Bemba att han förlorat. I mars 2007 uppstod strider mellan hans milisgrupp och de regeringstrogna trupperna, Bemba valde då att lämna landet efter att ha anklagats för landsförräderi.

Bemba var och är troligen fortfarande populär i den västra delen av Kongo. Det skall bli intressant att se vad som händer om han en dag återvänder! Det spekuleras naturligtvis över om han kommer att ställa upp i presidentvalet!

De närmaste veckorna och månaderna innehåller många frågetecken och möjligheter till oro i Kongo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.