tisdag 25 oktober 2016

Vad ledde Dialogen till?

Överenskommelsen är signerad och nu även överlämnad till landets president med förklaringar från ordförande Edem Kodjo. Presidenten anser att det är en historisk överenskommelse. Edem Kodjo anser att ”alla kongoleser nu är glada för att de får fred och kan bidra till att bygga upp landet”! Han inbjuder även de som inte godkänt överenskommelsen, att signera den i efterhand. Ett kontor skall öppnas, där de som så önskar kan signera dokumentet. Alltså – säger Edem Kodjo, finns inget behov av en andra Dialog!

Katolska Kyrkans ledare beslutade i ett möte fredag den 19 oktober att uppmana alla politiska aktörer att se till att en andra Dialog arrangeras! De bedömer detta vara viktigt, för att möjliggöra fred och för landets bästa. Utan en andra Dialog kommer de stora avstånden, liksom de meningsskiljaktigheter som finns mellan olika grupper i samhället, att bestå. Och i förlängningen finns risken för nya våldshandlingar.

En Opinionsundersökning, gjord av ”Congo Research Group” har nyligen publicerats. 7545 personer i hela landet, har svarat på 150 frågor, som berör allt i landet och livet. Några intressanta svar har lyfts: 81,4 % svarade att de inte vill se en ändring av konstitutionen, 2 av 3 svarade att presidentvalet bör äga rum under 2017. Presidentens popularitet, liksom oppositionsledarnas, har ingått i frågorna. Det framkommer att sittande president förlorat den uppskattning han mötte direkt då han fick uppdraget 2001. Mest populär är oppositionsledaren Katumbi, därefter kommer Tshisekedi.

En FN grupp har försökt göra en undersökning om MR frågor i Kongo. Rapporten publicerades 19 oktober. Den visar att polis och militär använde för mycket våld i förhållande till händelser och behov, under perioden 19 – 21 september, i Kinshasa. Gruppen fick inte tillgång till alla fakta, p.g.a. bristande samarbete med landets myndigheter.

Det framstår som att stor del av folket inte uppskattar den överenskommelse som är signerad. Hur det skall gå att behålla fred i landet med denna skillnad i bedömning, framstår som en omöjlighet! Och vi kan undra hur den del av oppositionen som inte deltog i Dialogen, kommer att agera? Och vad blir Katolska Kyrkans nästa drag?

Frågorna är många! Osäkerheten stor! Oron är påtaglig hos vänner i Kinshasa!
Den avslutade Dialogen, som kallas ”Monolog” av många, har uppenbarligen inte lockat till sig alla i samhället. Att samtala är viktigt, men förutsätter vissa möjligheter och spelregler. Vi kan misstänka att utrymmet för andra synpunkter än de sittande ledarnas, var minimalt. Det lockar inte till samtal. Rött kort är utlovat till den 19 december. Frågan är vilka åtgärder som vidtas innan den dagen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.