fredag 1 mars 2013

Fredsavtal?

Så har ytterligare ett fredsavtal signerats för att garantera fred för Kongos folk. Den 24 februari 2013 signerades avtalet i Addis Abeba, Etiopiens huvudstad. Alla parter som påverkar freden i Kongo, har tyvärr inte signerat. Det är länder som signerat, inte rebeller.

Dagens Nyheter, Sändaren och Dagen har denna vecka uppmärksammat avtalet, men med olika tolkningar av möjligheten att det kommer att skapa fred. Dagens första sida; "Stor misstro mot fredsavtal i Kongo". Sändarens första sida; "Kongo-Kinshasa skriver under för freden" och ett foto av landets president Joseph Kabila, då han signerar. Inne i tidningen anger Sändaren; "Fredsavtal för Kongo-Kinshasa framgång för FN". Dagens Nyheter har rubriken inne i tidningen; "Elva stater skrev på om Kongo", och håller en kritisk attityd till avtalet.

De länder som signerat är följande; Rwanda, Uganda, Tanzania, Sydsudan, Centralafrikanska republiken, Zambia, Sydafrika, Angola, Kongo-Brazaville, Burundi och Kongo-Kinshasa. De 11 länderna har med detta avtal förbundit sig till att inte ge stöd till rebeller eller överträda gränser, alltså inte beträda ett annat lands område.

Det har tolkats som ”diplomatisk list” att så många länder signerat, för att dölja vilka länder det egentligen handlar om; Rwanda och Uganda, som utpekats i FN rapporter som stödjare av rebellgruppen M23.

Det ser ut som att människor i Europa och USA förleds att tro på signerade fredsavtal i Afrika. Afrikanerna själva uttrycker stora tvivel, även denna gång!

Storbritanniens f.d. premiärminister Tony Blair, gjorde häromdagen ett intressant uttalande i BBC; han tog Rwanda i försvar och menade att det var fel, att som ett antal länder gjort, dra in bistånd till Rwanda eftersom landet utpekats som en av parterna i den pågående konflikten i Kongo. Frågan är vilka kontakter, vilka samtal han fört för att komma fram till den ståndpunkten?

Att det nyligen signerade avtalet inte har någon effekt på freden i Kongo, märks av de strider som pågått idag, den 1 mars, i Nord Kivu. Drygt 4000 civila har flytt över gränsen till Uganda efter att strider utbrutit i närheten av staden Bunagana. Det var efter att en politisk ledare för rebellgruppen M23 sparkats,vilket resulterade i att strider uppstod mellan de två rivaliserande grupperna inom M23. Även i Nyongera, 72 km norr om Goma i Nord Kivu har strider pågått idag. Där är det strid mellan en Maï-Maï grupp och MPA gruppen (Mouvement Populaire d’Autodéfense). Ett tiotal döda har rapporterats.

Så – vad skall till för att få stopp på dessa rebeller och de som ger stöd till dem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.