”En stat kan inte byggas i en kultur av våld mot mänskliga rättigheter, av lögner, fusk, bedrägeri, terror och militära maktdemonstrationer”.
Återigen visar det sig att katolska präster i Kongo är modiga och protesterar då det ”gått för långt”. Sedan några dagar tillbaka har de katolska prästerna och biskoparna, under ledning av kardinal Monsengwo, samtalat om situationen i landet efter presidentvalet och har nu publicerat ett manifest. Det är en mycket känslig situation och balansen är svår att hålla. Regeringen har uttalat att det inte finns skäl till den kritik som katolikerna nu presenterar och presidenten har meddelat att det inte finns något tvivel om att han blev vald av folket.
Omedelbart efter att kardinal Monsengwo öppet påtalat det orättfärdiga i presidentvalet har den statliga televisionen ständigt kritiserat kardinalen. Den katolska kyrkan har uppmanat ansvarig minister att se till att denna kritik upphör.
Utöver missnöjet med presidentvalet har en ytterligare svårighet inställt sig; regeringen beslutade utan att informera folket innan, att från den 1 januari 2012, skall alla varor beskattas med en 16 % TVA, motsvarande vår moms. Det blir dock en mycket godtycklig uträkning av hur mycket priser på olika varor skall höjas, som exempel har priset på en burk koncentrerad tomatpasta ökat från 200 FC till 320 FC, vilket ju är en större ökning än 16 %.
Det katolska manifestet anger att presidentvalet inte gått rätt till, att valfusk förekommit, att det nationella valkontoret, CENI, har presenterat förfalskade valresultat och att landet nu har två maktutövare; en som inte är berättigad och en som är helt olaglig. De anger att det nu är viktigt att bygga ett land med lagliga metoder. Katolska prästerskapet kräver att valresultatet upphävs och att CENI upplöses. Vidare inbjuds hela folket att delta i icke-vålds demonstrationer och militär, polis och andra beväpnade grupper inbjuds att inte bestraffa fredliga demonstranter. I manifestet uppmanas alla biskopar att visa profetiskt mod och utöva ett arbete i enhet och samarbete. Det internationella samfundet uppmanas att inte erkänna någon av de två maktutövarna i landet. Ett välplanerat program presenteras; under januari månad pågår utbildning av präster, biskopar och lekmän och i februari kommer icke-vålds aktioner att pågå, främst i Kinshasa och i form av marscher och demonstrationer.
Etienne Tshisekedi, som svor presidenteden i sin bostad, sitter kvar i sin bostad, omgärdad av tungt beväpnade soldater. Det är hans egna soldater som skyddar mot eventuella intrång.
Kongo kommer på plats 187 (sist på listan) då FN:s Utvecklingsprogram, UNDP, jämför välståndet i världens länder. Norge ligger på första plats och Sverige på tionde plats. Den sociala situationen är markant försämrad. Människorna är oroliga inför vad som kan hända. Många kommer ihåg 80-talet då den katolska kyrkan befann sig i öppen konflikt med den dåvarande presidenten, Mobutu.
När blir det fred och rättvisa i Kongo?
söndag 15 januari 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Bloggintresserade
Bloggarkiv
Om mig
- Agnetas Loggbok
- Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar