tisdag 20 augusti 2024

Eftertraktat högriskland

Någon gång på 90-talet hade jag besök av en grupp franska forskare, som bodde hos mig i Inongo. Många intressanta samtal ägde rum på kvällarna. De hade svårt att förstå varför jag arbetade där och undrade vad det var som drev mig att stanna, på denna isolerade plats! En av dem sa, ”Det bästa med detta land, är alla de bakterier och virus som finns här”! Han såg inga andra fördelar, med att bo där. Orden har följt mig. Jag hade då och har fortfarande en annan syn på vad som är bäst med landet! Men nu borde han och hela gruppen vara tillfredsställda!

Efter bl.a. Ebola och mässling, finns nu också MPox på listan över ett ”intressant” virus! Viruset som kommit från apor och gnagare till människan och nu härjar fritt i landets alla provinser! Det var omkring 1970 som det upptäcktes i landet och senaste år, från 2022, finns det ett ökande antal sjukdomsfall. Kongo är nu epicentrum för en epidemi, som berör flera afrikanska länder. Det intressanta är att det finns olika stammar av viruset och de är olika ”bra” på att framkalla sjukdom. Hela landet är berört av viruset, men i olika hög grad. Det är främst de områden som ligger i det tropiska regnskogsbältet, tvärs över landet, som är mest berörda. Fram till 10 augusti rapporteras i Kongo om nästan 17 000 misstänkta fall under året, varav nästan 3000 bekräftats ha sjukdomen och nästan 600 har dött. Inongo är huvudort i en av de 11 provinser, som är kraftigt drabbade.

Den 14 augusti förklarade WHO:s generalsekreterare att det ökade antalet fall av MPox skapat ett globalt hälsonödläge. Den 15 augusti rapporterades om ett fall i Sverige. Andra afrikanska länder som drabbats är Burundi, Kenya, Uganda, Rwanda, Kamerun, RCA, Gabon, Elfenbenskusten, Liberia, Nigeria, Republiken Kongo och Sydafrika.

WHO arbetar nu för att få fram vaccin till de beröra afrikanska länderna och utrusta sjukvårdsenheterna med material för behandling och testning, samt mediciner. Hälsovårdsministeriet har regelbundna möten med alla organisationer som på något finansierar hälsovårdsinsatser i landet och en gemensam planering görs.

MPox är inte en ny Covidepidemi förklarar någon i dagens nyhetsförmedling. Det stämmer. Det är inte ett virus som sprids via luften. Det sprids främst via kontakter av olika slag. Det som är oroande och gör framtiden osäker, är att det uppstått nya stammar som är olika smittsamma. En stam orsakar sjukdom främst hos små barn, medan en annan stam orsakar sjukdom främst hos vuxna. Och frågan inställer sig; vilka andra stammar har vi att vänta och vad kan de bidra till! Alla virus har en förmåga att överraska och komma i nya former och med nya egenskaper!

Befolkningen i de utsatta områdena fortsätter sitt liv som inget hänt. De skall skaffa mat till sina familjer och erbjuda barn skolgång, vid behov skall de betala sjukvård för någon i familjen. Att de bor i ett högriskland har de inte så stor insikt om. Men de märker då en ny sjukdomsbild kommer till byn. Det skapar oro. De söker sig till en vårdenhet som kan förklara vad som hänt.

Måtte alla forskare vara snabba och kompetenta, så att virusets spridning snart kan stoppas. Till dess får vi andra bidra till att befolkningens liv är uthärdligt i detta högriskland!


Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.