WHO :s akutkommitté höll sitt första möte i går, fredag, om 2018 års Ebola epidemi i Kongo. Sammanträdet, ett telefonmöte, pågick tre timmar.
Under mötet presenterades aktuell situation. Det redogjordes för alla vidtagna åtgärder och pågående insatser.
Under perioden 4 april till 17 maj har 45 fall av misstänkt Ebola rapporterats. Av dessa 45 utgörs 3 av hälsovårdspersonal, 25 har dött och 14 fall är bekräftade med laboratorieundersökning att vara Ebola sjukdomen. Den 8 maj fick WHO en första rapport om 2 bekräftade fall av Ebola i Bikoro hälsozon i Equateur provinsen. De flesta fallen finns i Bikoro hälsozon men även i miljonstaden Mbandaka har fall registrerats.
Nio grannländer, bl.a. Kongo Brazzaville och RCA har varnats om risken för spridning till deras områden. Mbandaka ligger vid Kongo floden, vilket medför stor risk för spridning, eftersom båttrafik på floden är intensiv. Även Kongos huvudstad Kinshasa är i riskområdet.
Kommittén konstaterade att den aktuella ebola epidemin har många utmaningar och utgör en riskfaktor genom att den nu spritt sig till en miljonstad, att de flesta fall finns i isolerade, svårtillgängliga områden, att även sjukvårdspersonal drabbats och att risk för spridning via flodtrafiken är stor. Positivt är att landets regering reagerat snabbt, att många åtgärder redan vidtagits och att man även skall sätta in vaccinering av personer som varit i kontakt med smittade.
Det bedöms vara av stort värde i bekämpningen och för att hindra spridning till grannländer, att man screenar alla som lämnar landet, via flyg eller båt. Det bedöms inte vara av något värde i nuläget att screena alla som reser in i landet. Andra inrese- eller utreserestriktioner är i dagsläget inte aktuella.
Det viktiga nu är att alla beslut om insatser som tagits verkställs! Den svagaste länk i kedjan av insatser som brister, kan få ödesdigra konsekvenser. Befolkning utbildas om smittovägar, om vikten av att tvätta händer, att inte äta kött från djur i skogen, att inte beröra sjuka och döda och all personal får extra undervisning om vad de kan göra. Exempelvis spåras alla personer som haft kontakt med de misstänkta fallen, ett komplicerat arbete men oerhört viktigt!
Slutligen tog kommittén beslutet att det nu inte rör sig om en epidemi som utgör en internationell hälsofara.
De nio länderna som ligger i farozonen, har fått extra personal och utrustning, för att följa utvecklingen. WHO planerar ett möte med representanter för dessa länder, i syfte att informera och delta i planering av insatser.
WHO följer naturligtvis utvecklingen, för att kunna vidta ytterligare åtgärder vid behov och ta beslut om epidemins karaktär.
Ebola epidemin kan för stunden ta bort fokus från landets politiska situation. Den förvärrar också läget och försvårar all planering av insatser.
Vi har, som WHO (!), all anledning att följa denna utveckling!
lördag 19 maj 2018
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Bloggintresserade
Bloggarkiv
Om mig
- Agnetas Loggbok
- Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar